Jeugdjaren

Truus: ‘We hadden een hele lieve moeder, die begaan was met andere mensen. Ze heeft ons sociaal opgevoed; we leerden van haar op te komen voor andere mensen.’

Klasgenootje van Hannie: ‘Hannie was ijverig. Ze zag er ook altijd heel stijfjes uit.

HANNIE
Hannie wordt op 16 september 1920 in Haarlem geboren als Jannetje Johanna Schaft. Haar roepnaam is Jo of Jopie; Hannie wordt haar schuilnaam tijdens de oorlog.

Oudere zus sterft
Als Hannie zeven jaar is sterft haar oudere zus aan een keelontsteking. Haar ouders zijn bang om ook Hannie te verliezen. Ze wordt heel beschermd opgevoed.

Verlegen
Hannie is verlegen, legt moeilijk contact en wordt gepest om haar rode haar. Ze is een buitenbeentje en gaat haar eigen gang. Ze leest en studeert graag, en is juist trots op haar rode haar.

Rechten studeren
Hannie’s vader is onderwijzer. Thuis wordt veel gepraat over maatschappelijke problemen.

Hannie wil de onderdrukte mensen helpen. Ze wil dat alle volken in vrede kunnen leven Daarom gaat ze in 1938 rechten studeren in Amsterdam.Tutje
‘Hannie was ijverig. Ze zag er ook altijd heel stijfjes uit. Haar ouders waren erg bezorgd dat ze kou zou vatten. Daarom droeg ze zelfs in de zomer onder een jurkje een hoogsluitend flanellen hemd. Dat was geen gezicht en ook daarom vonden we haar een tutje.
’Miep Merkuur, klasgenootje van Hannie

De wereld is een warboel
Uit een opstel van Hannie:
‘De wereld waarin we tegenwoordig leven is een grote warboel, daar zal vrijwel iedereen het mee eens zijn. (...) In Europa worden mensen gemarteld omdat ze Jood zijn, of een andere politieke overtuiging hebben. (...) De wereld is een warboel, ja, maar zolang er nog mensen zijn (...) [die zich inzetten voor de vrede] is ze nog niet verloren.’


TRUUS EN FREDDIE OVERSTEEGEN
Truus wordt in 1923 in Haarlem geboren. Twee jaar later volgt Freddie. Als de zusje zes en vier zijn, scheiden hun ouders. Ze groeien in armoede op bij hun moeder.

Truus is stoer. Ze geeft weinig om haar uiterlijk en werkt graag met haar handen. Ze wil naar de kunstacademie, maar daar is geen geld voor. Op haar veertiende wordt ze hulp in de huishouding om geld te verdienen voor het gezin.

Freddie is meisjesachtig en een echt moederskindje.

Politiek actief
Net als hun moeder, die overtuigd communist is, zijn Truus en Freddie al jong politiek actief. Ze zijn lid van de Nederlandse Jeugd Federatie, een communistische jeugdorganisatie die strijdt voor een wereld waarin iedereen gelijk is.

Joodse vluchtelingen
Voor de oorlog helpen ze hun moeder bij de opvang van joden die uit Hitler-Duitsland zijn gevlucht. Sommige vluchtelingen wonen tijdelijk bij hun in huis.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor