Onschuldige kinderen betrekken: Ontvoering van de kinderen van Seyss Inquart

De Duitsers nemen vaak wraak na verzetsacties. Dat soort wraakactie worden represailles genoemd (spreek uit: re-pre-sal-jes). Het verzet wil daar iets tegen doen door Duitse machthebber onder druk te zetten door hun kinderen te ontvoeren.
Wat vinden de drie meiden hiervan?


Opdracht
In 1945 zijn veel verzetsmensen gearresteerd. Tijdens een vergadering in het hoofdkwartier van de verzetsgroep, krijgen Hannie, Truus en Freddie de opdracht om de kinderen van rijkscommissaris Seyss Inquart (spreek uit: Seis-Inkwart) te ontvoeren. Hij is de Duitse leider van Nederland.

De commandant van de verzetsgroep hoopt dat de Duitsers een aantal verzetsmensen vrijlaten in ruil voor de kinderen.

Freddie zegt 'nee'
De kleine Freddie heeft een duidelijke mening. Ze weigert de opdracht uit te voeren: ‘Als jullie het willen doen, mij best, maar ik doe het niet. Geen sprake van. Ik heb nooit kinderen in de strijd willen betrekken, ook geen kinderen van nazi’s. Kinderen zijn altijd onschuldig.

Hannie en Truus aarzelen, maar sluiten zich uiteindelijk aan bij Freddie.

Soort soldaten
Truus: ‘Freddie was heel dapper. Hannie en ik twijfelden nog, want op die manier zouden veel gevangenen kunnen worden bevrijd. Het was wat hoor, weigeren. We waren toch een soort soldaten, die de opdrachten hadden uit te voeren. Die commandant was woedend. Hij zei dat hij ons liet liquideren. We bleven ijskoud toen we hem vertelden dat we dat dan wel zouden zien.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor