Represailles: wraak na de aanslag op Fake Krist

De Duitsers treden hard op tegen liquidaties. Om het de verzetsmensen heel moeilijk te maken, nemen ze wraak op onschuldige burgers. Blijven de drie meiden toch verraders liquideren? 

Wreed
Hannie en Truus krijgen in 1944 opdracht om in Haarlem een aanslag te plegen op de Nederlandse nazi-politieman Fake Krist. Krist staat bekend om zijn wrede verhoren en mishandeling van verzetsmensen.

Net te laat
Hannie en Truus vertrekken op 25 oktober 1944 vroeg in de ochtend en fietsen Krist tegemoet, als ze plotseling schoten horen die van een andere kant komen. Krist valt dood van zijn fiets. Een andere verzetsgroep is ze nét voor geweest. Stom toeval.

Wraak
De Duitsers nemen wraak. Ze steken huizen van onschuldige buurtbewoners in brand. De volgende dag moet Truus toekijken als de Duitsers onschuldige burgers neerschieten.

De nazi's maakten meer slachtoffers
Truus: ‘Ik was erbij toen de Duitsers represailles namen na de aanslag op Fake Krist. Ik moest toezien hoe een groep onschuldige burgers op straat werd geëxecuteerd. Dat was vreselijk. Toen werd de keerzijde van het gewapende verzetswerk me goed duidelijk. Toch gingen we door met de strijd. De nazi’s maakten meer slachtoffers dan wij als gevolg van onze acties.’ 

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor