Arrestatie en executie van Hannie

Het lang gezochte ‘meisje met het rode haar’


Gepakt
Op 21 maart 1945 wordt Hannie bij een wegcontrole door de Duitsers aangehouden. Ze vinden een groot pak verzetskranten en haar pistool. Op het bureau herkent een Duitse officier haar als het lang gezochte ‘meisje met het rode haar’.

Ze bekent al haar verzetsacties. Als zij de schuld op haar neemt worden anderen daar niet meeer voor gezocht. Op haar cel hangt een bordje 'Mörderin', moordenares.

Te laat
Als Truus hoort dat Hannie in Amsterdam gevangen zit, reist ze alleen naar de hoofdstad om te proberen haar vriendin te bevrijden. Verkleed als Duitse verpleegster bezoekt ze de gevangenis. Eenmaal binnen hoort ze dat Hannie er niet meer is.

Ik schiet beter, zegt Hannie
Op 17 april, drie weken voor de bevrijding, wordt Hannie in de duinen van Bloemendaal geëxecuteerd. Het eerste schot is mis. ‘Ik schiet beter’, zijn de laatste woorden van het meisje dat zich tot het einde toe tegen de nazi's heeft verzet.


Niet geaarzeld
Freddie: ‘Als we bijtijds gehoord hadden van Hannies arrestatie, waren we er zo naar toe gefietst en hadden we die kerels een revolver op hun hoofd gezet.’

Rozen
Truus: ‘Ik wist niet dat Hannie was doodgeschoten. Ik dacht dat ze een dag was weggehaald voor verhoor of zo. Na de bevrijding ben ik teruggegaan naar de gevangenis in Amsterdam met een grote bos rozen. Ik stond daar te wachten en te kijken, maar ze kwam niet. Ik stond daar met mijn rozen en toen heb ik verschrikkelijk gehuild.

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor