Hongarije

25 april

Plechtige dag
In Hongarije is 15 maart een plechtige dag waarop gedichten en toespraken worden voorgelezen. De belangrijkste plek is het monument van Sándor Petöfi in de hoofdstad Boedapest.

Dichter
Petöfi was een jonge dichter van zo'n 150 jaar geleden. Hij had een politiek gedicht geschreven dat hij op 15 maart 1848 luid voorlas.

Toen riep hij de revolutie uit: Hongarije maakte zich vrij van het Oostenrijkse keizerrijk. Hongarije werd een democratie, met 15 maart als nationale feestdag.


Petofi, 1848

De Russische overheersing
Er kwam een einde aan de vrijheid en democratie door de Tweede Wereldoorlog. Na die oorlog, in 1945, had de communistische Sovjet-Unie (Rusland) de macht in heel Oost-Europa. Dus ook in Hongarije.

Opstand
In 1956 kwamen de Hongaren in opstand tegen de Russische overheersing. De vrijheid leek nabij. Maar de Russen vielen met tanks Boedapest binnen en bleven de baas.

15 maart werd een daarna een geheime dag om te herdenken. Sommige Hongaren durfden op die dag te demonstreren bij het monument van Petöfi.

Opnieuw vrijheid
In de jaren '80 gingen steeds meer Hongaren demonstreren. Rusland was niet meer sterk genoeg om ze onder de duim te houden. Sinds 1991
is Hongarije officieel weer een vrije democratie. En 15 maart is weer een nationale feestdag.


15 maart 1990. Monument van Petofi, de eerste vrije
verkiezingen in lange tijd.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor