Leerlingen

WIST JE DAT.......??

- 6 maart in GHANA een vrije dag is. Dan vieren ze hun onafhankelijkheidsdag; Fahoodie Da. Tot 6 maart 1957 was Groot-Brittannië de baas in Ghana.

- Het in Nederland op 4 mei om 8 uur 's avonds twee minuten stil is. Ook dat heeft iets met FEEST! te maken!

- Ze in Peru op de nationale feestdag de AARDAPPELDANS dansen!

- SURINAMERS in Nederland een geweldig feest vieren. Wel zes weken lang. Hoe dat heet en wat er dan wordt gevierd zie je in FEEST!

- Op 15 maart er in HONGARIJE eigenlijk wel drie feesten tegelijk zijn. En ze vieren dat met een gedicht van meer dan 150 jaar oud!

- Kinderen in TURKIJE op 23 april de baas zijn. In FEEST! ontdek je hoe dat zit.

RARE WOORDEN
Srefidensi, Keti Koti, Aïd al-Istaqlal, Çocuk Bayrami, Fahoodie Da.....
Je komt veel vreemde namen, onbekende talen en andere landen tegen in FEEST!

KOLONIES in Afrika, Zuid-Amerika en Azië worden niet langer overheerst door landen als Engeland, Spanje, Portugal of Nederland. Zij vieren hun ONAFHANKELIJKHEIDSDAG.

Een DICTATOR WORDT VERDREVEN. De inwoners van een land krijgen hun vrijheid terug. Die vrijheid wordt gevierd. In plaats van de dictatuur komt er DEMOCRATIE.

Er komt een einde aan de SLAVERNIJ. Slaven worden vrije mensen. Ook dat wordt herdacht en gevierd.

EN NEDERLAND DAN?
Nederland viert op 5 mei het Bevrijdingsfeest.
Op 5 mei 1945 kwam er een einde aan de Duitse bezetting van Nederland. Vijf jaar waren de Duitsers de baas geweest in Nederland. Dat daar een einde aan kwam is wel een feestje waard!

VRAGEN MAKEN
Bij elk land op deze website staat rechts een kopje 'vragen'. Klik erop en je ziet ze. Als je die pagina uitprint, het land op deze site bekijkt en de antwoorden opschrijft dan weet je heel veel van het feest van dat land. En er zijn maar liefst 11 landen.

SPREEKBEURT?
De tentoonstelling en deze website over FEEST! kun je gebruiken voor een werkstuk of spreekbeurt. Je kunt een bezoek aan de tentoonstelling voorbereiden. Je kunt je docent vragen of hij/zij iets over FEEST! gaat doen.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor