Nederland

5 mei

Bevrijdingsdag
5 mei is in Nederland Bevrijdingsdag. De vlaggen hangen uit en op veel plaatsen zijn feesten en bevrijdingsfestivals.

Duitse bezetting
In 1945 werd Nederland op 5 mei bevrijd van de Duitse bezetting. Dat was voor Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Vrij en democratisch
De Nederlanders vieren dat ze leven in een vrij en democratisch land. Op de bevrijdingsfestivals treden bands als Kane, Di-rect en Bløf op.

Samen met organisaties als Amnesty International en War Child vragen ze aandacht voor de betekenis van 5 mei. Het gaat daarbij niet alleen om Nederland, maar ook om oorlog en onderdrukking nu in de wereld.

Aandenken
Het boekje Vrijheid geef je door laat dat ook zien.
Dit is het 'Nationaal Aandenken' voor alle kinderen van groep zeven.

Vergeet de doden niet
Bij 5 mei hoort 4 mei. Op 4 mei herdenkt Nederland de doden van de Tweede Wereldoorlog. Overal in het land leggen mensen kransen bij oorlogsmonumenten. De koningin doet dit bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.

2 minuten stil
Om acht uur is iedereen twee minuten stil.
Uit respect voor de doden.


De Dam in Amsterdam, 4 mei 2001. Foto Jorgen Caris, Nationaal Comite 4 en 5 mei

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor