Peru

28 juli

Fiestas Patrias
De Peruanen vieren op 28 juli heel uitbundig de Fiestas Patrias (letterlijk: Feesten van het Vaderland). Ze drinken de speciale feestdrank, pisco sour, zingen het volkslied, en dansen.

Aardappeldans
Sommige dansen bestaan al heel lang, zoals de 'aardappeldans'. Hierbij worden zogenaamd aardappelen uit de grond gestampt. De aardappel komt oorspronkelijk uit Peru.

Spanjaarden de baas
De feestdag stamt uit 1821. Lang daarvoor, in de 16de eeuw, hadden de Spanjaarden grote delen van Zuid-Amerika gekoloniseerd. Ze vermoordden veel van de oorspronkelijke bewoners, de Indianen. Spanjaarden gingen in Peru wonen.

Veel geweld
De onafhankelijkheid bracht Peru geen rust. Er zijn veel gewelddadige revoluties, staatsgrepen en dictaturen geweest.

Hoop
Nu lijkt het beter te gaan. Voor het eerst is er een president van Indiaanse afkomst.
Maar....wat voor regering er ook was, sinds 1821 zijn de Fiestas Patrias bijna altijd gevierd.


Peruaanse toeristen bij een monument van de onafhankelijkheid

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor