Turkije

23 april

Kinderfeest
Op 23 april is het in Turkije Çocuk Bayrami: het Kinderfeest. Kinderen verkleden zich, in traditionele kleding of in vrolijke kostuums, en krijgen kadootjes.

Ze dansen, zingen, spelen toneel, dragen gedichten voor en doen spelletjes. Overal zijn vlaggen en
bloemen.

Idee van Atatürk, de president
Çocuk Bayrami bestaat al sinds 1920. Het is toen bedacht door president Atatürk ('vader van de Turken').

23 april 1920 was de geboortedag van het onafhankelijke Turkije. Atatürk riep deze dag
uit tot de 'Dag van het Kind'. Hij zei: "De jeugd heeft de toekomst! Het kind van vandaag is morgen de bestuurder van het land."

Kinderen de baas
Op Çocuk Bayrami zijn kinderen de baas. Ze zeggen wat er moet gebeuren in hun woonplaats, in hun land, in de wereld.
Op televisie zijn programma's voor en door kinderen. Kinderen uit de hele wereld worden speciaal voor het Kinderfeest uitgenodigd.

Nederland
In Nederland vieren sommige scholen en buurthuizen het Turkse kinderfeest nu ook.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor