Ghana

6maart
 

Kwis
In Ghana is 6 maart een vrije dag. Het is feest. Overal hoor je vrolijke high life muziek. Voor kinderen zijn er wedstrijden, en wie wint krijgt cadeautjes. De belangrijkste wedstrijd is een kwis over wat er in 1957 op 6 maart is gebeurd. De winnaars van die kwis mogen op bezoek bij de burgemeester, de koning of de president. 


Goudkust van Groot-Brittannië
Ghana werd op 6 maart 1957 onafhankelijk van Groot-Brittannië. Het land heette toen Goudkust want er werd veel goud gevonden. In die tijd waren veel gebieden in Afrika koloniën van Europese landen.

Van die Afrikaanse koloniën werd Ghana als eerste onafhankelijk. Engeland vond dat goed.


 Independence Square in Accra, hoofdstad van Ghana


De president
De Ghanese president houdt op 6 maart een plechtige toespraak. Er zijn parades voor zijn paleis. Zo herdenkt de regering vol trots de geboortedag van de eigen staat.


De koning van de Ashanti
Maar in Ghana wonen verschillende volken. De grootste groep heet de Ashanti. De Ashanti-koning laat op 6 maart een toespraak voorlezen. De koning spreekt namelijk nooit in het openbaar.

Voor veel Ghanezen zijn de eigen stam en de eigen koning veel belangrijker dan het land Ghana. Daarom viert niet iedereen feest. Toch zijn alle Ghanezen trots op hun onafhankelijkheidsdag.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor