Indonesië

17 augustus Indonesië
25 april Molukken

In de vroege ochtend van 17 augustus komen in Indonesië alle kinderen bijeen. Ze hebben hun schooluniform aan en zingen het volkslied.

De vlag wordt plechtig gehesen. Daarna zijn er optochten, sportwedstrijden en veel spelletjes: boomklimmen, kroepoekhappen en vliegeren. Indonesië viert zijn onafhankelijkheid.

Kolonie van Nederland
Indonesië was vroeger een kolonie van Nederland en heette toen Nederlands-Indië. In de Tweede Wereldoorlog werd Nederlands-Indië bezet door Japan (bondgenoot van Duitsland).

Na de Tweede Wereldoorlog
Toen Japan was verslagen wilden veel Indonesiërs onafhankelijk zijn. Op 17 augustus 1945 riepen ze de Republik Indonesia uit.

De Nederlanders vonden dat niet goed. Ze wilden opnieuw de baas zijn en vochten tegen de onafhankelijkheidsstrijders. Na vier jaar moest Nederland opgeven. Toen was Indonesië echt onafhankelijk.


Jakarta, hoofdstad van Indonesie. Soekarno en Hatta, de eerste leiders van het onafhankelijke Indonesie.

Molukken
Maar de mensen op de Zuid-Molukken, een eilandengroep in Indonesië, wilden niet bij Indonesië horen.
Veel Molukkers hadden tijdens de onafhankelijkheidsstrijd aan de kant van Nederland gestaan. Op 25 april 1950 riepen ze een eigen republiek uit: Republik Maluku Selatan.

Naar Nederland
Indonesië liet dat niet toe en greep met geweld in. Veel Molukkers gingen daarom naar Nederland. Ze wilden terug zodra de Molukken onafhankelijk waren.
Nederland beloofde ze te helpen, maar er kwam weinig van terecht. De Molukkers wonen nog steeds in Nederland.

Geen vrolijk feest
Op 25 april komen ze bij elkaar. Maar het is geen vrolijk feest, want hun land is niet onafhankelijk geworden. Bovendien is de situatie op de Molukken nu heel slecht: er is een burgeroorlog gaande tussen christenen en moslims. De regering van Indonesië helpt niet goed mee om de problemen op te lossen.

Lees verder, heel interessante website, wel aan de moeilijke kant: NRC Profiel


17 augustus 2001, Den Haag. Zuid-Molukkers demonstreren tegen de overheersing van Indonesie.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide
Tripadvisor