Marokko

18 november

Binnen thee, buiten feest

Op 18 november vieren de Marokkanen dat ze onafhankelijk zijn. In huis houden ze uitgebreide theeceremonies, en buiten vieren ze feest.
Veel mensen dragen feestkleding, er is lekker eten, er wordt gedanst en muziek gemaakt. De koning houdt een toespraak op de televisie.


 

Kolonie van Frankrijk
18 november is Aid el-Istaqlal, de dag dat Marokko en Frankrijk het onafhankelijkheidsverdrag in 1956 tekenden. Marokko was tot dan een kolonie van Frankrijk.


De vrijheidstrijd en de koning
Al vanaf 1900 vochten er Marokkanen tegen de Franse en Spaanse overheersing. Koning (toen sultan) Mohammed V koos de kant van de onafhankelijkheidsstrijders. Daarom zette Frankrijk hem in 1953 af. Toen werd de strijd alleen maar feller. Uiteindelijk moest Frankrijk zich terugtrekken.


Tweede wereldoorlog
In de Tweede Wereldoorlog hebben veel marokkanen gevochten tegen de nazi's en voor de vrijheid. Vele duizenden zijn daarbij omgekomen.
Marokko kreeg de belofte dat het na het einde van de Tweede Wereldoorlog onafhankelijkheid zou krijgen. Die belofte werd gebroken. Marokko moest elf jaar na de bevrijding van Europa voor zijn eigen onafhankelijkheid vechten!


Onbekend in Nederland
Bij Marokkanen in Nederland is de feestdag niet zo bekend. Zij zijn meestal in de jaren '60 naar Nederland gekomen. Toen werd het feest in Marokko nog niet echt gevierd. Dat is pas de laatste jaren zo.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor