Portugal


25 april

Geheim startsein van de revolutie
Op 25 april zie je overal in Portugal rode anjers. Mensen dragen de bloem op hun kleding, of in de hand. Er worden toespraken gehouden, gedichten voorgedragen, en toneelstukken opgevoerd. En er is dans en muziek.

De radio zendt de hele dag het liedje Grândola Vila Morena uit. Dit liedje was het geheime startsein voor de revolutie.


Leger jaagt dictator weg
De Portugezen herdenken op 25 april de Anjerrevolutie van 1974. Toen maakte het leger, zonder geweld, een einde aan de dictatuur van Salazár


25 april 1974

Gehate dictator en geheime dienst
Dictator Salazár en zijn mensen werden gehaat. De Portugezen waren altijd bang voor de geheime politie, de PIDE. Want je eigen mening zeggen mocht niet. De buurman kon je verklikken bij de PIDE! Dan kon je in de gevangenis komen en gemarteld worden.


Vroeger
Na de Anjerrevolutie kwam er vrijheid en democratie. Elk jaar staan de Portugezen op 25 april hierbij stil. Ouders en grootouders vertellen aan de kinderen hoe het vroeger was.


herdenkingsposter

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor