Suriname

1 juli

Keti Koti

Surinamers vieren op 1 juli Keti Koti. Ze dragen traditionele feestkleding, dansen, en genieten van muziek en lekker eten.


Kwakoe
Voor de Surinamers in Amsterdam is 1 juli ook het begin van het Kwakoe-festival. Ooit begonnen als voetbaltoernooi, is het nu een zomerfeest van zes weken. In Rotterdam is er op 1 juli een carnavalachtige parade.


Einde aan de slavernij
Keti Koti betekent: "het verbreken van de kettingen." Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij in Suriname af. Suriname was op dat moment een kolonie van Nederland.


Meer volken, meer feesten
1 juli is vooral het feest van de afstammelingen van de slaven, de creoolse Surinamers. Maar in Suriname wonen ook andere volken zoals Indianen, Hindoestanen, Javanen en Chinezen. Zij hebben andere herdenkingsdagen. Zo herdenken de Hindoestanen op 5 juni, Prawas Din, dat zij in 1873 uit India in Suriname aankwamen.

 

Hoofddoek, een zogenaamde angisa. Angisa's worden gebruikt

om te laten zien wat je vindt; door de manier van vouwen en
door de opdruk.


Onafhankelijk van Nederland
Er is één datum die voor alle Surinamers geldt: 25 november. Dat is Srefidensi: onafhankelijkheidsdag. Suriname werd in 1975 onafhankelijk van Nederland.


Voor het eerst werd toen de eigen Surinaamse vlag gehesen.
Dit wordt elk jaar herdacht en gevierd.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor