De bevrijding van Europa

Ongeveer 70.000 Marokkanen vechten voor de bevrijding van Europa. Ze nemen deel aan drie grote militaire operaties: de landing in Normandië, de invasie van Zuid-Frankrijk en vooral aan de strijd in Italië. 

‘In 1944 vertrok ik op één van de meer dan vijfduizend schepen naar Normandië. ’s Avonds om acht uur landden we. Tot twaalf uur is er strijd geleverd. De bevrijding van de Franse steden werd uitbundig gevierd. Er was grote broederschap tussen de soldaten en de burgers. Je voelde je deel van het geheel. Er bestond geen onderscheid tussen ras, kleur, afkomst of religie. Burgers en militairen omhelsden elkaar. Iedereen vierde de overwinning en de bevrijding. We werden als helden ontvangen.’
Moughit Ben Daoud

Italië
In de zomer van 1943 gaan honderden goums met hun paarden en muilezels per boot naar Italië. Ze veroveren Sicilië.

In de winter zijn er duizenden Marokkaanse soldaten in het berggebied van Midden-Italië. De geallieerden willen hier de Duitsers verslaan om de weg naar Rome vrij te maken. Het blijkt moeilijk. Het is ijskoud. De bergpaden zijn onbegaanbaar voor de Amerikaanse tanks.

Toch lukt het
Na hevige bombardementen bij Monte Cassino lukt het Marokkaanse soldaten om de Duitsers te verslaan. De Duitse opperbevelhebber schrijft aan Hitler: 'Het ongelofelijke is gebeurd. De Marokkaanse soldaten hebben onze linie doorbroken en veroverd.'

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor