Joden in Marokko

In het Franse deel van Marokko wonen voor de Tweede Wereldoorlog bijna 200.000 joden. Het contact tussen de joden en de moslims in Marokko is over het algemeen goed.

Voor de Duitsers
Het Franse leger geeft zich in 1940 over aan Duitsland. Frankrijk krijgt een pro-Duitseregering. De Fransen die de baas zijn in Marokko moeten doen wat deze regering zegt. De jodenhaat in Marokko neemt toe.

Steun van de sultan
Er worden anti-joodse maatregelen ingevoerd. De joden mogen op de markt niets meer verkopen, ze mogen niet bij de overheid werken en ze mogen niet overal meer wonen.

Sultan Mohammed V verzet zich tegen deze maatregelen. Hij zegt: 'Alle onderdanen beschouw ik als mijn kinderen. Dat geldt ook voor de joden.'  De sultan vraagt aan de moslims om de joden goed te behandelen. Toch kan de sultan niet voorkomen dat honderden joodse ambtenaren worden ontslagen.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)