Streven naar onafhankelijkheid

Kort voor de Tweede Wereldoorlog wordt de eerste nationalistische politieke organisatie in Marokko opgericht. De nationalistenwillen dat de Marokkanen meer te vertellen krijgen over het bestuur van het land. Tijdens de oorlog neemt het streven naar meer zelfstandigheid toe. Ze willen de baas worden in hun eigen land.


Er verandert weinig
De sultan hoopt dat Marokko onafhankelijk wordt als beloning voor zijn steun aan de geallieerden. Maar de eerste jaren na de oorlog verandert er weinig. De nationalisten worden ongeduldig. In 1947 eist ook de sultan zelfstandigheid. Maar de Fransen blijven de nationalisten bestrijden.

‘De Fransen zijn hun belofte dat Marokko na de oorlog onafhankelijk zou worden niet nagekomen. Mijn vader is door de Fransen gevangen genomen omdat hij streed voor een onafhankelijk Marokko. De andere familieleden leefden in angst en konden moeilijk aan eten komen. Ze mochten hun land niet bewerken of zich buiten hun stad of dorp begeven. Ik vond dit zeer onrechtvaardig.’
Moughit Ben Daoud


Dag van de onafhankelijkheid
Pas in 1956, 11 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, wordt Marokko volledig onafhankelijk. Elk jaar viert Marokko op 18 november Aïd el Istiqlal: de dag van de onafhankelijkheid.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor