Marokko bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog

Marokko is eeuwenlang een onafhankelijk land met aan het hoofd een sultan. In 1912 verandert dat.


Frankrijk en Spanje
In het zuiden krijgt Frankrijk de macht, en in het noorden en in de Sahara-woestijn Spanje. De Fransen geven toe dat de sultan belangrijk is, maar trekken zich weinig van hem aan. Ze willen Marokko modern maken en nemen grond af van veel boeren. De boeren verzetten zich. De Fransen slaan hard terug. Er vallen veel doden. Uit armoede melden veel boeren zich aan bij het Franse leger.


De oorlog breekt uit
In 1939 breekt in Europa de Tweede Wereldoorlog uit: Duitsland valt Polen binnen. Daarom verklaart Frankrijk de oorlog aan nazi-Duitsland. Sultan Mohammed V zegt meteen dat hij Frankrijk zal steunen. Hij laat een oproep verspreiden in alle moskeeën van het land, waarin hij zijn volk vraagt offers te brengen voor Frankrijk.

‘Vandaag neemt Frankrijk de wapens op voor de verdediging van zijn grondgebied. Het is volstrekt onze absolute plicht de regering van Frankrijk onze erkentelijkheid te bewijzen voor alles wat zij voor ons heeft gedaan. Wij zullen Frankrijk en zijn bondgenoten onze hulpbronnen ter beschikking stellen en voor het brengen van geen enkel offer terugdeinzen.’
Sultan Mohammed V


Onafhankelijkheid
De sultan hoopt dat zijn steun na de oorlog zal worden beloond met de onafhankelijkheid van Marokko. Tienduizenden Marokkanen melden zich aan bij het Franse leger. Ze vormen aparte legeronderdelen: de tirailleurs (soldaten te voet), de spahis (soldaten te paard) en de goums.

‘Als kind maakte ik mee hoe mijn dorp door de Fransen werd ingenomen. De soldaten kwamen van alle kanten. Ze bombardeerden het dorp. Er vielen veel doden. Ze namen al ons vee mee en verdwenen. Waarom meldde ik mij aan voor de goums? Simpelweg omdat mijn vader gedood was door de Fransen. Ik bleef als wees achter en had geen andere keuze dan goumier te worden.’
Said ou Hamou

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor