Komt er een invasie?

In december 1941 raakt Amerika bij de oorlog betrokken. De geallieerden lijken nu sterk genoeg om vanuit Engeland Europa te bevrijden. Er wordt gesproken over die verwachte invasie. De nazi-propaganda werkt op volle toeren om te laten zien dat het allemaal niks voorstelt. ‘Wat nou invasie? Duitsland gaat winnen!’ Het duurt nog tot juni 1944 voor er echt een invasie komt.


Atlantik Wall
In 1942 en 1943 laat Hitler langs de hele kust bunkers bouwen: de Atlantik-Wall. Bij de onneembare rij bunkers staat: 1943 is geen 1918. Daarmee wil de propaganda duidelijk maken: dankzij Hitler zal de Duitse nederlaag van 1918 zich niet herhalen in 1943.Van je vrienden moet je het hebben
De invasie laat lang op zich wachten, maar de Duitse steden worden zwaar gebombardeerd.

Er vallen per ongeluk ook bommen op Nederlandse steden die dichtbij Duitsland liggen. In de Duitse propaganda wordt hatelijk gezegd: Van je vrienden moet je het hebben!

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor