Schaarste

Tijdens de bezetting wordt het tekort aan levensmiddelen en grondstoffen steeds groter. Invoer over zee is onmogelijk. Steeds meer goederen worden naar Duitsland afgevoerd. In de propaganda wordt geprobeerd om zwarthandelaren alle schuld te geven.


Sluik = zwart
Voor de oorlog werd het begrip sluikhandel gebruikt in plaats van 'zwarte handel'. ('Zwarte handel' is een germanisme). Bloederige letters en zwarte schimmen laten zien hoe crimineel de zwarte handel zou zijn. Zwart handelaren zijn de schuld van uw lege bord! Wie werd gepakt kon een flinke straf krijgen.


Clandestien?
Veel Nederlandse boeren fokten en slachtten illegaal. De kopers van clandestien geslacht vlees worden als misdadigers afgeschilderd. Maar... de Duitse instanties deden zelf ook mee. Van 1941 tot 1943 was er een speciale Duitse organisatie die op de zwarte markt zoveel mogelijk kocht voor Duitsland!
Minderwaardig
De zwarte handel is afgebeeld als een monsterlijke zwarte neger die vrouwen en kinderen uit hun huizen jaagt. Volgens de nazi's was het zwarte ras minderwaardig. Er woonden in Europa nog maar weinig zwarten. In de propaganda komen mensen met een donkere huidkleur dus maar af en toe negatief in beeld.
Gezellig
In de gaarkeuken konden de armste mensen terecht voor een bord eten. Van deze treurige situatie maakte de propaganda toch nog iets moois en gezelligs.

 

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor