Tegen het communisme

In de zomer van 1941 vallen de Duitsers de Sovjet-Unie (Rusland) binnen. Dat is dan een communistisch land; de communistische partij is daar de baas. Op de posters is te zien dat het vreselijke ‘bolsjewistische gevaar’ (het Russische communisme) alleen maar ellende veroorzaakt.
 

Joodse samenzwering
De nazi's proberen de Nederlanders wijs te maken dat ook in Rusland de joden het voor het zeggen hebben. En als Rusland Europa aanvalt en bezet dan zullen de joden het ook in Europa voor het zeggen hebben. Daar wil Duitsland ons dus tegen beschermen! (Zeggen ze).

De Russische jood (rode jodenster en grote neus) commandeert in Europa. Alle landen op de kaart zijn rood geworden. Die zijn dus in de macht van de bolsjewisten. Amerika (rechts) en Engeland (links) kijken toe. Ze doen niets. Op de achtergrond staat een sterke Duitse soldaat. Die zal de jood wel wegjagen.

Angst voor communisme
Veel Nederlanders waren bang voor het communisme. Daar maakten de nazi's mooi gebruik van.

Een weerloze (gebonden) man en een onschuldig kind zijn vermoord. Het kruis ligt er gebroken tussenin. Aan de vrouw is te zien wat er van het communisme komt: wanhoop en verdriet.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor