Toenemend verzet

Na de nederlaag bij Stalingrad in Rusland werden de Duitsers militair steeds meer in het nauw gedreven. Het verzet nam toe. De Duitsers gingen het steeds harder onderdrukken. De posters veranderden.


Verzet maakt V-actie belachelijk
In 1941 begon een Duitse propaganda-actie 'V=Victorie want Duitsland wint op alle fronten'. Deze poster is in 1944 gemaakt als reactie.

Een van de makers vertelde later: 'Toen Duitsland verloor kreeg die leus iets ironisch. We vonden het tijd om te laten merken dat we de aanwezigheid van de moffen niet waardeerden.'

Er werden 200 posters gemaakt en op 1 april 's nachts opgeplakt.


Trouw roept op tot verzet
Verzetsposter uitgegeven door de illegalekrant Trouw. De Nederlanders worden erop gewezen dat Duitsland zwaar wordt gebombardeerd en de oorlog zal verliezen. Zij worden opgeroepen om door massaal verzet mee te werken aan de Duitse ondergang.Terreur op posters
Doordat er meer verzet komt gaan de Duitsers daar hard tegenin. Dat is ook op de posters te zien die overal in het land worden opgehangen.

Vanaf zomer 1944 kwamen er steeds meer dreigende posters die bedoeld zijn om de bevolking bang te maken.  Gewapende verzetsmensen worden bij arrestatie als 'Toteskandidaat' gevangen gehouden. Als er een verzetsactie is gepleegd worden zij uit wraak in het openbaar doodgeschoten. De Duitsers laten de lijken dagenlang op straat liggen. Zo weet iedereen wat er gebeurt als je je verzet.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor