Verheerlijking van het nationaal-socialisme

In de eerste bezettingsjaren laten de posters zien hoe goed het is in Nederland. De Duitsers willen zo de Nederlandse bevolking duidelijk maken dat alleen het nationaal-socialisme welvaart en geluk brengt. En dus niet de democratie en die oude politiek partijen van voor de oorlog.Nationalisme en socialisme
Het nazisme wil nationalisme en socialisme verenigen. Dit nationalisme wordt uitgebeeld door de strijdvaardige Germaanse soldaat; het socialisme door de moeder met kind.

De zorg voor moeder en kind was heel belangrijk voor de nazi's. Want... met een gezonde jeugd kreeg je een krachtig volk en een sterk leger. Dat was belangrijk voor Hitlers duizendjarig Rijk.


Eenheid in plaats van verdeeldheid
Voor de oorlog was er in Nederland onrust en ontevredenheid. Er was grote werkloosheid en armoede en een groot verschil tussen arm en rijk. Het nazisme zou daar een einde aan maken.

Daarom geven een man in een net pak en een man in werkkleding elkaar de hand. Er is geen verschil meer tussen rijken en armen.

 

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor