Allemaal nazi's

De Duitse en Nederlandse nationaal-socialisten (nazi’s) wilden Nederland veranderen in een nationaal-socialistische samenleving. Lukte dat in Nederland? Wat voor posters maakten ze daarover? Twee voorbeelden.


Jeugdstorm
Een 'eensgezinde Nederlandse jeugd' was het ideaal van De Nationale Jeugdstorm. De Jeugdstorm was de jeugdclub van de NSB. Alle kinderen van 10 tot 18 konden lid worden. Behalve de joodse natuurlijk.

De propaganda laat gezonde jongeren zien die vrolijk marcheren op marsmuziek, die gezellig kamperen en heel sportief bezig zijn. De Jeugdstorm kreeg niet meer dan 16.000 leden; vooral kinderen van NSB'ers


Winterhulp
De Winterhulp was een goed doel. De Winterhulp zamelde geld in voor arme Nederlanders. Het was bedacht door de Duitsers. De Duitse bezetter wilde op die manier een goede indruk maken. Ze hoopten zo te zorgen voor vriendschap tussen het Duitse en Nederlandse volk.

Ondanks veel propaganda werd de Winterhulp geen succes. De meeste Nederlanders deden niet mee aan de collectes. Zo lieten ze zien dat ze tegen de Duitsers waren.


Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor