Werken in Duitsland

Steeds meer Duitse mannen moesten het leger in. Arbeidskrachten uit de bezette landen moesten daarom werken in de Duitse oorlogsindustrie. Al snel gebeurde dat onder dwang, maar de propaganda geeft een heel rooskleurig beeld.
 


Volop werk in Duitsland
In Nederland was grote werkloosheid. In Duitsland was volop werk. Daar kon je makkelijk aan de slag. De Nederlandse overheid zag hier een oplossing voor de werkloosheid: ga maar in Duitsland werken.

Als werklozen weigerden dan konden ze hun uitkering kwijtraken.
Vrijwillig
Duizenden Nederlandse arbeiders vertrokken vrijwillig naar Duitsland, gelokt door de aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. In werkelijkheid waren de arbeidsomstandigheden nooit zo gunstig als was voorgespiegeld.Niet zo tevreden
De arbeiders die in Duitsland gingen werken waren vaak niet tevreden.
500.000 Nederlandse mannen hebben in Duitsland gewerkt. Tienduizenden zijn clandestien (stiekem) teruggekeerd.

Meer leefruimte
Volgens de nationaal-socialististen was een gezonde boerenstand de basis van een gezond volk. En het Germaanse volk had meer 'lebensraum' (leefruimte, grondgebied) nodig.

Duitsland veroverde gebieden in het Oosten. De Duitse 'Landdienst' wilde dat jonge boeren daar naar toe gingen.

Ruim vijfhonderd Nederlandse leden van de Jeugdstorm deden dat.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide
Tripadvisor