Protesteer! Actieposters vanaf 1965

Baas in eigen buik, Dodewaard gaat dicht, Help de kernwapens de wereld uit, Geef fascisme geen kans, Kernernergie? Nee bedankt, Shell helpt apartheidterreur, Geen woning geen kroning. Protesteer! gaat over posters over maatschappelijke kwestie waar veel mensen zich (ooit) heel druk over hebben gemaakt.


Was te zien in het Verzetsmuseum van 16 oktober 2008 t/m 29 maart 2009.


Interview met Appa
Museumnacht 2008 - interview van Blikopener met rapper Appa te zien op YouTube.


Uitzendingen
Parool tv
Nosjournaalop3


Ouder dan 40?
Wie ouder dan veertig is zal in Protesteer! veel herkennen. De actieposters doen de tijd herleven van bruisend protest tegen kernwapens, de oorlog in Vietnam, bio-industrie, woningnood, milieuvervuiling, racisme en onderdrukking. Misschien kijkt u nu wel heel anders terug op die tijd.


Ben je jong?
Ben je jong dan zul je je verbazen. Over de felle demonstraties en de enorme hoeveelheid actieposters, die overal werden aangeplakt zonder dat het mocht. Over de onderwerpen waar de mensen zich toen druk over maakten. In Protesteer! zul je een andere tijd leren kennen. Grote kans dat je je afvraagt aan welke acties jij zou hebben meegedaan.


Nette organisaties
Veel actiegroepen zijn inmiddels nette organisaties geworden. Posters hangen op betaalde plekken. Internet, e-mail en mobiele telefoons maken nieuwe actievormen mogelijk. En ook de inhoud van de acties is veranderd, doordat het geloof in de maakbare samenleving uit de jaren zeventig en het doemdenken uit de jaren tachtig zijn verdwenen. Zijn we nu ook minder actief, of maken we ons druk over andere dingen en op andere manieren?


Gemaakt door jongeren
In Protesteer! geven leerlingen van het Media College Amsterdam (MBO/VMBO) hun visie. Ze zien actievoerders vooral als jongeren met een bepaalde identiteit. Met actieposters laat je zien waar je staat, net als met je kleding. Daarom richtten ze de tentoonstelling in als een kledingwinkel. Zodat de bezoeker lekker rond kan snuffelen om te zien of er iets bij zit dat hem of haar past. 


Poster kopen?
Diverse actuele posters kun je voor weinig geld kopen bij Art. 1. de landelijke vereniging ter voorkoming en bestrijding van discriminatie op alle gronden.
Zie de postershop op hun website.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor