Antifascisme en antiracisme

In de jaren tachtig is er voor het eerst in lange tijd grote werkeloosheid in Nederland. Er ontstaan kleine extreem-rechtse partijen die zich keren tegen de niet-westerse buitenlanders in Nederland.


Vreemdelingenhaat
De meeste Nederlanders vinden die partijen racistisch en fascistisch. De ontzetting is groot als in 1983 de vijftienjarige Antilliaan Kerwin Duinmeyer wordt doodgestoken door een skinhead. Als reactie op de vreemdelingenhaat worden juist de positieve kanten van een multiculturele samenleving benadrukt.


Kritiek op multiculturele samenleving
Eind jaren negentig groeit de kritiek op de multiculturele samenleving. Vanaf 2001 brengt Pim Fortuyn die kritiek scherp onder woorden. Zijn partij wordt populair, maar Fortuyn wordt ook beschuldigd van racisme. Vlak voor de verkiezingen van 2002 wordt hij doodgeschoten. Nederland is geschokt. Er is opluchting als de moordenaar geen allochtoon blijkt te zijn.


Te kleine plaatjes? Klik op de poster voor een grotere afbeelding.

Holland
Goed stemmen

1994
De Centrum Democraten onder leiding van Hans Janmaat, een politieke partij die met leuzen als "vol is vol" zich tegen een multiculturele samenleving keerde, behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen 77 zetels. Velen vreesden dat bij de kamerverkiezingen deze partij opnieuw een grote overwinning zou behalen. Met dit affiche riepen de studenten van de Rietveldakademie de kiezer op niet extreemrechts te stemmen.

Geen ruimte voor fascisten
In 1978 wordt de extreemrechtse organisatie Voorpost Nederland opgericht. Deze nog steeds actieve “radicaal nationalistische actiegroep” probeert met provocatieve acties haar ideeën voor het voetlicht te brengen.
Antifascistische groepen pogen met tegendemonstraties de bijeenkomsten van Voorpost te voorkomen.

Poster kopen?
Diverse actuele posters kun je voor weinig geld kopen bij Art. 1. de landelijke vereniging ter voorkoming en bestrijding van discriminatie op alle gronden.
Zie de postershop op hun website.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor