Vrouwen- en homo-emancipatie

De komst van 'de pil' en moderne huishoudelijk apparatuur geeft vrouwen in de jaren zestig meer ruimte zich los te maken van hun rol als moeder en huisvrouw.


Dolle Mina
Ze willen niet langer ondergeschikt zijn aan de man en eisen gelijke rechten. Een van de bekendste actiegroepen is Dolle Mina. Met de leus ‘Baas in eigen buik’ eisen de Dolle Mina’s het recht om als vrouw zelf te beslissen over abortus. Hun opvallende ‘akties’ krijgen veel aandacht.


Homobeweging
Eind jaren zeventig groeit de 'homobeweging' die pleit voor de acceptatie van homoseksualiteit. In 1971 wordt de strafbaarheid van homoseksualiteit tussen meerder- en minderjarigen afgeschaft. Maar homoseksualiteit blijft een groot taboe. In 1977 gaan homoseksuelen voor het eerst de straat op om te demonstreren. Vanaf 2001 kunnen ze in Nederland, als eerste land in de wereld, met elkaar trouwen. Maar niet iedereen accepteert homoseksualiteit. Het openlijke optreden van homo’s wekt soms agressie. De homo-emancipatiestrijd wordt voortgezet.

Interview
In de jaren zeventig was Veronica de Vries actief bij Dolle Mina, Booike en Bernadette spreken met haar.

Te kleine plaatjes? Klik op de poster voor een grotere afbeelding.

PSP ontwapenend
De Pacifistisch Socialistische Partij (PSP) komt in 1971 met een zeer opvallende verkiezingsposter die duidelijk moet maken dat de partij voor ontwapening is. De  poster wordt afgedrukt in Franse, Engelse en Amerikaanse kranten en krijgt internationale bekendheid. Andere groeperingen zoals Dolle Mina maken hun eigen variant.

Dolle Mina onthullend
De actiegroep Dolle Mina, die strijdt voor de emancipatie van de vrouw, maakt een poster met een naakte man als reactie op de verkiezingsposter van de PSP waarop een naakte vrouw is afgebeeld.

Optilon '73
Gelijk loon voor gelijke arbeid
Optilon is een fabriek voor ritssluitingen waar de vrouwelijke werknemers in 1973 staken. Ze eisen hetzelfde loon als hun mannelijke collega’s. De staking krijgt veel aandacht. De poster met de vuist van het Werkende Wijven Plan van Dolle Mina ondersteunt de staking.

Vrouw beslis
Baas in eigen buik

Affiche uitgegeven door de actiegroep Dolle Mina.

Zeg nee tegen CDA en VVD
Abortus vrij

Affiche uitgegeven door de actiegroep Wij Vrouwen Eisen.

Aïsha is cool
Voor de meeste moslims is homoseksualiteit een groot taboe waar niet over wordt gesproken, de poster moet dit bespreekbaar maken.

Poster kopen?
Diverse actuele posters kun je voor weinig geld kopen bij Art. 1. de landelijke vereniging ter voorkoming en bestrijding van discriminatie op alle gronden.
Zie de postershop op hun website.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor