Internationale solidariteit

In de jaren zestig krijgen veel Nederlanders televisie: beelden van dictators, rampen, hongersnoden en armoede komen de huiskamers binnen.


Verre landen
Er worden solidariteitscomités opgericht en acties gevoerd om de bevolking in verre landen te ondersteunen. Een voorbeeld is de strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika die voortduurt tot blanken en zwarten in 1994 gelijke rechten krijgen.


De wereld is een dorp
Internet, mobiele telefonie, satelliet-tv en de sterke toename van het vliegverkeer maken van de wereld één groot dorp, een ‘global village’. Deze globalisering hangt samen met een wereldwijde groei van het kapitalisme. Activisten van de 'anti-globaliseringsbeweging' vinden dat dat ten koste gaat van de arme landen. Ze strijden voor eerlijke handelsrelaties en meer welvaart voor arme landen.


Asielzoekers
Eind jaren tachtig vluchten steeds meer mensen uit oorlogsgebieden en arme landen naar het veilige en rijke westen. Daar vragen ze asiel aan. Als er onder de Nederlandse bevolking weerstand groeit tegen hun komst worden de asielwetten aangescherpt. Asielzoekers worden geweerd en teruggestuurd. Het strenge asielbeleid lokt ook felle protesten uit.


Te kleine plaatjes? Klik op de poster voor een grotere afbeelding.

Oranje kan iets bereiken door niet te gaan
In 1976 wordt Argentinië een militaire dictatuur. Tegenstanders van het regime worden gemarteld en vermoord. In 1978 wordt het wereldkampioenschap voetbal in Argentinië gehouden. Nederland doet ook mee. Actiegroepen protesteren daartegen. Ze zien de deelname als steun aan de dictatuur.

Shell helpt apartheid-terreur in Zuidelijk Afrika 
Door zakenrelaties met Zuid-Afrika steunen bedrijven, zoals Shell, het apartheidsregime. De antiapartheidsbeweging roept eind jaren zeventig op tot een boycot van Shell. Veel mensen rijden jarenlang de benzinepompen van Shell voorbij.

Outspan bloedsinaasappels
Pers geen Zuidafrikaan uit!
Antiapartheidsorganisaties roepen op producten uit Zuid-Afrika, onder meer wijn en fruit, te boycotten. Voor de boycot van Outspan-sinaasappels wordt een aparte actiegroep opgericht. De Codecommissie voor de Reclame vindt de poster van deze groep ‘in strijd met de goede smaak’. De zaak komt voor de rechter en de actiegroep wordt in het gelijk gesteld; de poster mag worden gebruikt.

Koffie voor Nederland, bloed van Angola
Koop geen Douwe Egberts

Het Angola Comité stelt de onderdrukking en terreur in de Portugese kolonie Angola aan de kaak. Omdat de omstandigheden voor de arbeiders op de koffieplantages erg slecht zijn, roept het Comité op geen koffie uit Angola te kopen.

Globaliseer verzet, ga mee naar Genua!
Actievoerders van de antiglobaliseringsbeweging zijn voor eerlijke handelsrelaties tussen de rijke en arme landen. Ze demonstreren tijdens internationale vergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank, de EU en de G8.

Poster kopen?
Diverse actuele posters kun je voor weinig geld kopen bij Art. 1. de landelijke vereniging ter voorkoming en bestrijding van discriminatie op alle gronden.
Zie de postershop op hun website.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor