Kraken en wonen

Aan het einde van de jaren zestig kraken jongeren in Amsterdam leegstaande huizen en bedrijfspanden. Ze accepteren het niet dat gebouwen vaak jarenlang leeg staan terwijl veel mensen geen goede woonruimte hebben.


Actief
De kraakbeweging wordt actief in vrijwel alle grote steden. Bij ontruimingen wordt vaak veel verzet gepleegd.


Kroning Beatrix
Op het hoogtepunt in 1980-1981 zijn er ongeveer tienduizend krakers in Amsterdam. Tijdens de kroning van Beatrix op 30 april 1980 wordt massaal geprotesteerd tegen de woningnood. Er breken rellen uit in het centrum van Amsterdam waarbij honderden gewonden vallen.


Kraken verbieden
In de jaren zeventig wordt een kraakwet ingevoerd; een pand dat langer dan een jaar leeg staat mag in bepaalde gevallen worden gekraakt. De wet is omstreden en wordt enkele keren aangepast. In de zomer van 2008 willen CDA, ChristenUnie en VVD een wetsvoorstel indienen om kraken te verbieden.


Te kleine plaatjes? Klik op de poster voor een grotere afbeelding.

De één zijn brood is de ander z'n woningnood!
Affiche van de Actiegroep Nieuwmarkt. De actiegroep is in 1970 opgericht door bewoners en krakers van de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt die zich verzetten tegen de aanleg van een metrolijn waardoor veel huizen in de buurt moeten worden gesloopt.

Amsterdam - Leidsestraat
De A in een cirkel staat symbool voor het anarchisme, de beweging voor een samenleving waarin mensen leven zonder politieke macht of autoriteit

De rechtsorde van Polak is de onze niet
Wim Polak is burgemeester van Amsterdam in de periode dat de krakersbeweging het meest actief is (1977-1983). In die tijd worden kraakpanden hardhandig en gewapend ontruimd en zijn er grote krakersrellen.

Geen woning geen kroning
Krakers grijpen de kroning van Beatrix op 30 april 1980 aan om massaal te protesteren tegen de woningnood. Er breken in het centrum van Amsterdam rellen uit waarbij honderden gewonden vallen.

Godverdomme
Wij blijven wonen!
Poster van de kraakbeweging in Utrecht.

Nederland is vol

Affiche van de gezamelijke kraakgroepen van Amsterdam

Poster kopen?
Diverse actuele posters kun je voor weinig geld kopen bij Art. 1. de landelijke vereniging ter voorkoming en bestrijding van discriminatie op alle gronden.
Zie de postershop op hun website.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor