Kraken en wonen

Aan het einde van de jaren zestig kraken jongeren in Amsterdam leegstaande huizen en bedrijfspanden. Ze accepteren het niet dat gebouwen vaak jarenlang leeg staan terwijl veel mensen geen goede woonruimte hebben.


Actief
De kraakbeweging wordt actief in vrijwel alle grote steden. Bij ontruimingen wordt vaak veel verzet gepleegd.


Kroning Beatrix
Op het hoogtepunt in 1980-1981 zijn er ongeveer tienduizend krakers in Amsterdam. Tijdens de kroning van Beatrix op 30 april 1980 wordt massaal geprotesteerd tegen de woningnood. Er breken rellen uit in het centrum van Amsterdam waarbij honderden gewonden vallen.


Kraken verbieden
In de jaren zeventig wordt een kraakwet ingevoerd; een pand dat langer dan een jaar leeg staat mag in bepaalde gevallen worden gekraakt. De wet is omstreden en wordt enkele keren aangepast. In de zomer van 2008 willen CDA, ChristenUnie en VVD een wetsvoorstel indienen om kraken te verbieden.


Te kleine plaatjes? Klik op de poster voor een grotere afbeelding.

De één zijn brood is de ander z'n woningnood!
Affiche van de Actiegroep Nieuwmarkt. De actiegroep is in 1970 opgericht door bewoners en krakers van de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt die zich verzetten tegen de aanleg van een metrolijn waardoor veel huizen in de buurt moeten worden gesloopt.

Amsterdam - Leidsestraat
De A in een cirkel staat symbool voor het anarchisme, de beweging voor een samenleving waarin mensen leven zonder politieke macht of autoriteit

De rechtsorde van Polak is de onze niet
Wim Polak is burgemeester van Amsterdam in de periode dat de krakersbeweging het meest actief is (1977-1983). In die tijd worden kraakpanden hardhandig en gewapend ontruimd en zijn er grote krakersrellen.

Geen woning geen kroning
Krakers grijpen de kroning van Beatrix op 30 april 1980 aan om massaal te protesteren tegen de woningnood. Er breken in het centrum van Amsterdam rellen uit waarbij honderden gewonden vallen.

Godverdomme
Wij blijven wonen!
Poster van de kraakbeweging in Utrecht.

Nederland is vol

Affiche van de gezamelijke kraakgroepen van Amsterdam

Poster kopen?
Diverse actuele posters kun je voor weinig geld kopen bij Art. 1. de landelijke vereniging ter voorkoming en bestrijding van discriminatie op alle gronden.
Zie de postershop op hun website.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor