Milieu en dieren

Vanaf de jaren zestig groeit de welvaart sterk. Dat gaat ten koste van de natuur en het milieu.


Aantasting natuur en milieu
Industrie, landbouw en het verkeer vervuilen de lucht, het water en de bodem. Natuurgebieden worden aangetast. Milieuorganisaties voeren hiertegen acties. Zo is er in 1982 een felle confrontatie tussen actievoerders en de politie op het landgoed Amelisweerd bij Utrecht waar een nieuwe snelweg moet worden aangelegd.  


Kernenergie
In de jaren zeventig is er fel protest tegen kernenergie vanwege het radioactieve afval en het risico van radioactieve straling van onvoldoende beveiligde kerncentrales. Jarenlang wordt actie gevoerd voor de sluiting van de twee Nederlandse kerncentrales in Dodewaard en Borssele.


Actiegroepen
In de jaren tachtig ontstaan er naast de traditionele dierenbescherming actiegroepen die opkomen voor de rechten van dieren. Militante actievoerders strijden tegen de bio-industrie, bevrijden pelsdieren en proefdieren uit hun hokken en steken slachterijen in brand. Anderen voeren vreedzaam actie met uitdagende posters. Met de oprichting van de Partij voor de Dieren in 2002 is er zelfs een politieke partij die zich inzet voor dierenwelzijn.


Te kleine plaatjes? Klik op de poster voor een grotere afbeelding.

Lazerop met je uitlaatgassen!
Deze poster is onderdeel van een eenmansactie. De actievoerder die de poster verspreide verzamelde ook handtekeningen voor een beter vervoer, parkeerplaatsen buiten de stad en loodvrije brandstof.

Amelisweerd niet gekraakt en platgemaakt
Verschillende actiegroepen verzetten zich vanaf de jaren zeventig tegen de aanleg van  snelweg A27 dwars door het bosrijke landgoed ‘Nieuw Amelisweerd’ bij Utrecht. Actievoerders verstoppen zich in boomhutten om het kappen van het bos te voorkomen. Op 24 september 1982 verwijderen ongeveer zeshonderd leden van de Mobiele Eenheid de actievoerders met veel geweld. Bijna vijfhonderd bomen worden die dag omver gehaald.

Dodewaard gaat dicht
In de jaren zeventig zijn er twee kerncentrales in Nederland: in het Zeeuwse Borssele en in Dodewaard bij Nijmegen. Er worden massale acties gevoerd voor de sluiting ervan. De tegenstanders zijn bang voor ongelukken waarbij radioactieve straling vrijkomt, die dodelijk kan zijn en kanker kan veroorzaken. Ook is de opslag van radioactief afval een groot probleem. Kernenergie is volgens de tegenstanders een gevaar voor het milieu en de volksgezondheid.

In 1980 en 1981 blokkeren actievoerders de centrale van Dodewaard. Er wordt gevochten met de Mobiele Eenheid. De kerncentrale in Dodewaard sluit in 1997. De centrale in Borssele is nog steeds in gebruik.

Actief tegen kernenergie
Voor een atoomvrije toekomst....
Affiche uitgegeven door actiegroep Strohalm.

Enig idee wie de grootste bontfokkers van West-Europa zijn?
Affiche uitgegeven door de Bont voor Dieren

...Voel je weer mens eet vegetarisch.

Affiche uitgegeven door de Nederlandse Vegetariërsbond

Poster kopen?
Diverse actuele posters kun je voor weinig geld kopen bij Art. 1. de landelijke vereniging ter voorkoming en bestrijding van discriminatie op alle gronden.
Zie de postershop op hun website.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor