Oorlog en vrede

Na de Tweede Wereldoorlog komen het kapitalistische Amerika en West-Europa fel te staan tegenover het communistische Rusland en Oost-Europa.


Koude oorlog
Beide machtsblokken bouwen een groot leger op en bewapenen zich met atoomwapens. Voortdurend dreigt er opnieuw een wereldoorlog uit te breken. Die spanning wordt de 'Koude Oorlog' genoemd.


Vietnam
Amerika vecht tegen de communisten in Vietnam. Beelden van onschuldige Vietnamese slachtoffers gaan de wereld rond. In Amerika en Europa groeit het verzet tegen deze 'zinloze' oorlog. In Amerika, maar ook in Nederland, zijn er steeds meer jongens die zich aan de militaire dienstplicht onttrekken.


Hollanditis
Begin jaren tachtig wordt er massaal gedemonstreerd tegen plaatsing van Amerikaanse kernwapens in Nederland. Honderdduizenden mensen gaan de straat op. In Amerika wordt het protest gezien als een besmettelijke ziekte: Hollanditis. Het ‘virus’ besmet ook andere West-Europese landen. Aan het eind van de jaren tachtig maken de Sovjet-Unie en Amerika afspraken om het aantal kernwapens te beperken.


Te kleine plaatjes? Klik op de poster voor een grotere afbeelding.

Johnson oorlogsmisdadigerJohnson oorlogsmisdadiger
Lyndon Johnson is president van de Verenigde Staten tijdens de Vietnamoorlog (1957-1975). Tegenstanders van die oorlog beelden hem af als oorlogsmisdadiger. De leus ‘Johnson moordenaar’ wordt strafbaar als belediging van een bevriend staatshoofd. Actievoeders veranderen de leus daarom in ‘Johnson molenaar’.

Laat je niet naaien
Weiger dienst

De actiegroep ‘Onkruit’ ontstaat in de jaren zeventig. De groep is tegen het leger. Met deze poster roepen ze jongens op om niet in militaire dienst te gaan. In die tijd moeten jongens van achttien jaar anderhalf jaar het leger in. De kroon en de leeuw zijn het symbool van Nederland: ‘Laat je niet naaien (door de Nederlandse overheid).’

Stop de neutronenbom
In 1977 maakt Amerika bekend een neutronenbom te willen maken, die alle leven in een gebied doodt maar verder weinig schade veroorzaakt. De Nederlandse organisatie ‘Stop de neutronenbom – Stop de kernwapenwedloop’ start een grote actie met honderdduizenden posters. Ook in andere landen groeit het verzet. In april 1978 besluit de Amerikaanse president om voorlopig af te zien van de plannen. De bom is er nooit gekomen.

Ik weiger inenting tegen Hollanditis
‘Hollanditis’ is de fantasienaam voor een ‘virus’ waarmee – volgens Amerika – de  tegenstanders van kernwapens zijn besmet. De tegenstanders van de kernwapens laten op deze poster zien dat ze niet willen genezen van deze ziekte. Ze willen juist zoveel mogelijk mensen besmetten.

Geen nieuwe kerwapens in Europa
Deze poster is gemaakt voor een grote demonstratie tegen kernbewapening op 21 november 1981 in Amsterdam. De demonstratie op het Museumplein met bijna een half miljoen mensen, is de grootste demonstratie ooit in de hoofdstad gehouden.

Scholierenstaking tegen kruisraketten
Scholieren organiseren stakingen om te demonstreren tegen de komst van de kruisraketten in Nederland.

Opsporing verzocht
George W. Bush Terrorist
Amerika is in maart 2003 een oorlog begonnen tegen Irak: de oorlog tegen het terrorisme. Tegenstanders van die oorlog wijzen de Amerikaanse president George Bush aan als schuldige. Op dit ‘opsporingsaffiche’ wordt hij zelf afgebeeld als terrorist.

Poster kopen?
Diverse actuele posters kun je voor weinig geld kopen bij Art. 1. de landelijke vereniging ter voorkoming en bestrijding van discriminatie op alle gronden.
Zie de postershop op hun website.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor