De vogel in het Pas-op-kamp

Deze vogel is door een Rus gemaakt in het 'Pas-op-kamp' in de Veluwse bossen. De Rus maakte houtsnijwerk met een plankje en een aardappelschilmesje. In het 'Pas-op-kamp' zaten in 1943 en 1944 zo'n 80 mensen ondergedoken:

- joodse mannen, vrouwen en kinderen
- mensen uit het verzet
- Engelse, Russische en Amerikaanse soldaten

Deze onderduikers werden geholpen door 'opa Bakker' en zijn vrouw 'tante Cor'. Ze woonden in kleine houten hutjes, tenten en barakken. Boeren uit de omgeving gaven voedsel.

De kinderen moesten altijd zachtjes praten en rustig lopen. Ze mochten niet buiten het terrein komen. Ze kregen les van studenten, deden rekstokoefeningen, ze zochten paddestoelen, en speelden met de houten vogel.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor