Een kostbare pop

De familie Rudel vluchtte weg om aan het concentratiekamp te ontsnappen. Zij reisden van de ene naar de andere schuilplaats.

Claudine nam haar pop altijd mee. Claudine moest van haar ouders onderweg goed passen op haar haar pop Colette. Ze vond haar ouders maar zeuren als ze weer vroegen of ze wel goed op haar pop paste. Dat was toch logisch! Een moeder moet toch ook goed op haar kind passen. Ze wist niet dat haar ouders geld voor de illegale (=in het geheim gemaakte) reis in de pop hadden verstopt.

Later kreeg Claudine een kinderserviesje van haar vader. Alleen het gelijmde kommetje bleef over. Het kleedje heeft ze in februari 1944 stiekem geborduurd. Het was een verrassing voor de verjaardag van haar moeder. Claudine wilde haar pop niet uitlenen voor de tentoonstelling, want ze wil de pop elke dag even zien. Daarom lig alleen de jurk van Colette in de tentoonstelling.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor