pop met juwelen

Nederlands-Indië: leven in de kampen
De Nederlandse Ineke Kuik woont met haar moeder en broertje bij oom Guus en tante Elly Rümke in Djombang. Het gezin Kuik wordt opgesloten in een kamp.

Terug naar topstukken >

“Ik had een porseleinen pop bij me. Oom Guus had de pop voor ons vertrek volgestopt met mijn moeders juwelen. 
Ik heb er de hele kamptijd mee gespeeld. De pop had gemakkelijk kapot kunnen vallen; gelukkig wist ik niet wat er in zat.”


Het leven in de kampen
In de loop van de bezetting worden alle Nederlandse burgers en Indische Nederlanders met ‘te weinig Indonesisch bloed’ opgesloten in kampen: de mannen en vrouwen apart. Jongens blijven tot hun tiende of twaalfde jaar in het vrouwenkamp en worden dan gescheiden van hun moeder.

De kampen voor de burgers zijn aan het begin nog niet helemaal afgesloten van de buitenwereld. Halverwege 1943 worden de regels strenger. Er komt een bamboe hek met prikkeldraad om de kampen. Twee keer per dag moeten alle bewoners op een appèlplaats bij elkaar staan. Ze worden verplicht om te werken. ’s Nachts moet iedereen binnen blijven en mag er geen licht branden. Niemand mag waardevolle bezittingen hebben. Wie toch waardevolle spullen heeft wordt zwaar bestraft. De kampen raken overvol en er is steeds minder te eten. Ongeveer één op de acht sterft door uitputting en ondervoeding

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor