Poppenkleertjes uit het kamp

Ook Nederlands-Indië krijgt met de oorlog te maken. Op 9 maart 1942 is Nederlands-Indië bezet door de Japanners.
Marijke Groenhoff was toen 11 jaar en woonde in Soerabaja op het eiland Oost-Java. Haar vader werkte daar als apotheker. Topstukken >

Kamp 9 bij Ambawara
In het begin van de bezetting moesten de Europeanen bij elkaar in een aparte afgeschermde wijk wonen. Vanaf oktober 1943 werden Marijke en haar moeder naar kamp 9 gestuurd. Dat was bij Ambarawa op midden-Java; Java is een van de grootste eilanden van Nederalnds-Indië.  In dit kamp heeft Marijke de mooiste kleertjes voor haar pop gemaakt. 

Materiaal 'organiseren'
"Ik heb voor de oorlog al leren borduren en breien; in het kamp ben ik meer gaan naaien en borduren."  

De lapjes om te gebruiken waren heel slim 'georganiseerd’ (zeg maar 'gestolen'). Het dekentje was gemaakt van een stukje pyjama, het broekje van een zakdoek. “Die gapten we bij de was, als niemand keek”. 

Voor de uitgebreide en modebewuste garderobe van minikleertjes maakte Marijke een kastje van karton.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor