Accordeon van Bertus Hendriksen

De accordeon heeft een belangrijke rol gespeeld bij het verzetswerk van Bertus Hendriksen. Als koerier vervoert hij distributiebonkaarten, bestemd voor jongens die ondergedoken zijn voor de arbeidsinzet. Terug naar topstukken >


Overvallen
Om aan de bonkaarten te komen pleegt de KP (knokploegen van het verzet) overvallen op distributiekantoren. Koeriers brengen de kaarten vervolgens naar de ‘landelijke vergadering’ in Utrecht, waarvandaan ze verder worden verspreid. 

Accordeon in de trein
Bertus heeft een speciaal vervoermiddel voor de bonkaarten bedacht; hij bergt ze op in zijn accordeon waaruit hij het binnenwerk verwijderde. Vele malen heeft Bertus Hendriksen met de bonkaarten in zijn accordeon de trein genomen.

Gevaar
Als ‘man met de harmonica’ loopt Bertus erg in het oog. De SD (Sicherheitsdienst; Duitse geheime politie) krijgt argwaan en doet een inval in zijn ouderlijk huis. Vader en broer worden opgepakt maar zijn later weer vrijgelaten. Het koerierswerk van Bertus eindigt in de trein op het station van Meppel.

Melodie redt!
Op het perron hoort hij een deuntje fluiten, de melodie van een door hem zelf bedacht liedje. Maar weinigen kennen het melodietje en Bertus raakt erdoor gealarmeerd. En inderdaad: een paar meisjes wenken hem de trein te verlaten. Hij krijgt te horen dat de Duitsers hem op het volgende station opwachten. Zo redt het deuntje zijn leven. Bertus duikt onder tot het einde van de oorlog.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor