Accordeon van Bertus Hendriksen

De accordeon heeft een belangrijke rol gespeeld bij het verzetswerk van Bertus Hendriksen. Als koerier vervoert hij distributiebonkaarten, bestemd voor jongens die ondergedoken zijn voor de arbeidsinzet. Terug naar topstukken >


Overvallen
Om aan de bonkaarten te komen pleegt de KP (knokploegen van het verzet) overvallen op distributiekantoren. Koeriers brengen de kaarten vervolgens naar de ‘landelijke vergadering’ in Utrecht, waarvandaan ze verder worden verspreid. 

Accordeon in de trein
Bertus heeft een speciaal vervoermiddel voor de bonkaarten bedacht; hij bergt ze op in zijn accordeon waaruit hij het binnenwerk verwijderde. Vele malen heeft Bertus Hendriksen met de bonkaarten in zijn accordeon de trein genomen.

Gevaar
Als ‘man met de harmonica’ loopt Bertus erg in het oog. De SD (Sicherheitsdienst; Duitse geheime politie) krijgt argwaan en doet een inval in zijn ouderlijk huis. Vader en broer worden opgepakt maar zijn later weer vrijgelaten. Het koerierswerk van Bertus eindigt in de trein op het station van Meppel.

Melodie redt!
Op het perron hoort hij een deuntje fluiten, de melodie van een door hem zelf bedacht liedje. Maar weinigen kennen het melodietje en Bertus raakt erdoor gealarmeerd. En inderdaad: een paar meisjes wenken hem de trein te verlaten. Hij krijgt te horen dat de Duitsers hem op het volgende station opwachten. Zo redt het deuntje zijn leven. Bertus duikt onder tot het einde van de oorlog.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor