Bergschoenen

Deze schoenen zijn gebruikt bij een tocht over de Pyreneeën door de jonge joodse Eleonore Hertzberger.Terug naar topstukken >


Eleonore Hertzberger is samen met haar man Eddie in 1943 naar Engeland ontsnapt. Het regent en ze worden kletsnat. Het laatste stuk leggen ze kruipend af.

9000
Na mei 1940 gaan de grenzen dicht. Toch ontsnappen ruim 9000 mensen uit bezet Nederland. De meesten willen naar Engeland. Van daar willen ze vechten tegen Duitsland.

Over zee
Eerst proberen deze 'Engelandvaarders' met bootjes de Noordzee over te steken. Door de bouw van de Atlantik-Wall langs de kust wordt dit bijna onmogelijk.

Over land
De reis gaat nu via geheime grensovergangen door het bezette België en Frankrijk naar Zwitserland of Spanje. Vanuit die neutrale landen lukt het soms om Engeland te bereiken.
Zie voor verhalen en filmpjes over de zuidelijke Engelandvaart: www.klimnaardevrijheid.nl

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor