Boek met pistool

Tegenstanders doodschieten is een bijzondere vorm van verzet; het komt niet zo vaak voor. Vooral omdat de Duitsers uit wraak onschuldige mensen vermoorden. Terug naar topstukken >

Een moeilijk besluit
Stel dat verzetsmensen weten dat iemand joden verraadt of verzetsmensen... wat moeten ze dan doen? Als ze zo iemand niet uitschakelen kan hij doorgaan met zijn werk en vallen er steeds meer slachtoffers. Maar als ze iemand liquideren dan nemen de Duitsers wraak door onschuldige gevangenen te doden; soms wel tien of twintig.

Duitsers, verraders, NSB'ers
Toch schieten verzetsmensen soms Duitsers, NSB'ers, en verraders doodt. Het verzet liquideert (doodschieten zonder proces) niet zo vaak Duitsers. Het risico van een enorme wraakactie (represaille) is namelijk erg groot.
Bij NSB'ers en verraders is het gevaar op wraakacties van de Duitse bezetters kleiner. Dus die lopen meer gevaar dat het verzet ze uit de weg ruimt. De Duitse represailles worden wel steeds harder.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide
Tripadvisor