Boek met pistool

Tegenstanders doodschieten is een bijzondere vorm van verzet; het komt niet zo vaak voor. Vooral omdat de Duitsers uit wraak onschuldige mensen vermoorden. Terug naar topstukken >

Een moeilijk besluit
Stel dat verzetsmensen weten dat iemand joden verraadt of verzetsmensen... wat moeten ze dan doen? Als ze zo iemand niet uitschakelen kan hij doorgaan met zijn werk en vallen er steeds meer slachtoffers. Maar als ze iemand liquideren dan nemen de Duitsers wraak door onschuldige gevangenen te doden; soms wel tien of twintig.

Duitsers, verraders, NSB'ers
Toch schieten verzetsmensen soms Duitsers, NSB'ers, en verraders doodt. Het verzet liquideert (doodschieten zonder proces) niet zo vaak Duitsers. Het risico van een enorme wraakactie (represaille) is namelijk erg groot.
Bij NSB'ers en verraders is het gevaar op wraakacties van de Duitse bezetters kleiner. Dus die lopen meer gevaar dat het verzet ze uit de weg ruimt. De Duitse represailles worden wel steeds harder.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor