Het bonnen-opbergdoosje

De winkels worden tijdens de bezetting steeds leger. Alle eerste levensbehoeften zijn 'op de bon'. Dat is bedacht om de producten die er zijn eerlijk te verdelen. Als je iets wilt kopen heb je bonnen nodig. Daarop staat op hoeveel je recht hebt. Bijvoorbeeld een half brood of 2 ons boter. En je moet natuurlijk geld betalen. Terug naar topstukken >


Bonnenbox van lucifersdoosjes. In het echt te zien in het Verzetsmuseum.Wat een gedoe
Zowel de winkeliers als hun klanten hebben door het bonnensysteem veel extra administratie. Winkeliers moeten alle bonnen verzamelen en weer inleveren.

Kaart om bonnen te krijgen
De klanten hebben een persoonlijke 'distributiestamkaart' waarmee ze bonnen kunnen krijgen - voor groente, voor brood, enzovoort.

Wanneer geldt de bon?
Die bonnen zijn ook nog eens beperkt geldig. Je moet dus goed opletten wanneer je welke producten mag kopen. Dat staat in de krant.

Huisvrouw
De rompslomp komt meestal op de huisvrouw neer. Ze moet in de gaten houden wanneer ze wat kan kopen en ze moet de bonnen netjes opbergen, in mapjes of doosjes.

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor