Drukpers

Het grootste voorwerp in het museum is de drukpers van drukkerij Hogendoorn, waarop in Haarlem de illegale krant De Vonk is gedrukt.Terug naar topstukken >


Drukpers van drukkerij Hogendoorn, waarop in Haarlem de illegale krant De Vonk is gedrukt.Overschrijven
De eerste berichten worden met een typemachine (over)getikt. Ook worden ze soms met de hand overgeschreven! Illegale krantjes met een kleine oplage (klein aantal krantjes) worden vaak gestencild met een stencilmachine. Dat is een ouderwets soort kopieerapparaat.

Steeds meer verspeid
De verzetskranten verschijnen in steeds grotere oplagen. Sommige worden zelfs landelijk verspreid. Om zoveel kranten te drukken heb je grote drukpersen nodig.

Herrie verraadt de drukker
Als je in de drukkerij 's avonds verboden kranten drukt is dat gevaarlijk, want de apparaten maken een hoop herrie. Sommiger drukkers maken de verboden kranten overdag. Ze drukken het tussen het andere drukwerk door.

Levensgevaarlijk
Dat is spannend want als de Duitsers komen ben je er gloeiend bij: dan zien ze dat je een illegale krant drukt. Op het drukken staat de doodstraf.


Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor