Drukpers

Het grootste voorwerp in het museum is de drukpers van drukkerij Hogendoorn, waarop in Haarlem de illegale krant De Vonk is gedrukt.Terug naar topstukken >


Drukpers van drukkerij Hogendoorn, waarop in Haarlem de illegale krant De Vonk is gedrukt.Overschrijven
De eerste berichten worden met een typemachine (over)getikt. Ook worden ze soms met de hand overgeschreven! Illegale krantjes met een kleine oplage (klein aantal krantjes) worden vaak gestencild met een stencilmachine. Dat is een ouderwets soort kopieerapparaat.

Steeds meer verspeid
De verzetskranten verschijnen in steeds grotere oplagen. Sommige worden zelfs landelijk verspreid. Om zoveel kranten te drukken heb je grote drukpersen nodig.

Herrie verraadt de drukker
Als je in de drukkerij 's avonds verboden kranten drukt is dat gevaarlijk, want de apparaten maken een hoop herrie. Sommiger drukkers maken de verboden kranten overdag. Ze drukken het tussen het andere drukwerk door.

Levensgevaarlijk
Dat is spannend want als de Duitsers komen ben je er gloeiend bij: dan zien ze dat je een illegale krant drukt. Op het drukken staat de doodstraf.


Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor