Duiven verboden

Duiven mogen tijdens de bezetting niet vrij rondvliegen. Wie weet wat voor geheime berichten de postduiven vervoeren! Terug naar topstukken >


Duivenbrigade
Niet alleen verzetskranten zijn verboden. Vanaf juni 1940 houdt in Amsterdam de Duivenbrigade de duiven in de gaten. Wie weet wat voor geheime berichten de postduiven vervoeren. Er is een speciale politie-eenheid om het te controleren!
Vliegen verboden
Duiven mogen tijdens de bezetting niet vrij rondvliegen. Vanaf 1942 is ook het houden van postduiven verboden. Tussen 1940 en 1942 ziet de duivenbrigade in totaal 32.709 duiven in de stad.

Pootje inleveren
Losvliegende duiven moeten ingeleverd worden bij de burgemeester. Vanaf 1942 worden de duiven geslacht. De afgehakte, geringde pootjes of veren (die je in moet leveren) zijn het bewijs dat je inderdaad je duiven hebt geslacht.

Het Gemeentearchief Amsterdam heeft hierover iets bijzonders op de site (klik alleen als je niet te gevoelig bent voor dierenleed).

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor