Fiets

Fiets met houten band en stepwieltje.
Er is steeds minder materiaal (grondstof) en dat kun je ook aan de fietsen zien. Zo is er geen rubber meer om echte fietsbanden van te maken.Terug naar topstukken >


Fiets met de wiel van een stepGeen invoer meer
Rubber moet worden ingevoerd uit andere landen en dat kan niet meer. Bovendien hebben de Duitsers alle rubber nodig voor hun voertuigen.

Slimme oplossing
Als je geen goede voorband meer hebt dan gebruik je toch gewoon een wieltje van een step!

Inpikken
Zo'n fiets met raar voorwiel wordt niet gevorderd (ingepikt) door de Duitse soldaten. Die willen niet op zo'n gekke fiets rijden. De Duitse bezetters pikten namelijk een deel van fietsen in. In Amsterdam bijvoorbeeld moeten op 20 juli 1942 de joden hun fietsen inleveren. Op 28 juli worden alle herenrijwielen gevorderd.

Fiets met stepwieltje rustend op de stoeprand.En weg is je fiets...
Amsterdammers die op 14 september 1944 nog een fiets bezitten, moeten uitkijken: inbeslagneming van fietsen langs de weg. Dan word je aangehouden en ben je je fiets kwijt.

Vergunning
Voor een fiets moet je een speciale vergunning hebben, dan kan je doorrijden. Mensen die een fiets nodig hebben voor hun beroep kunnen zo'n vergunning aanvragen, bijvoorbeeld verpleegsters. Verzetsmensen vervalsen die fietsvergunningen.

Houten band voelen
Ook werden houten banden gemaakt of ze fietsten op de velg. In het museum kun je deze fiets zien en de achterband aanraken: die is van hout!

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor