Persoonsbewijzen voor Joe Russel

Valse persoonsbewijzen van de student Joe Russel, leider van de onderduikhulp in Venray.Terug naar topstukken >


Persoonsbewijzen voor Joe RusselDe student Joe Russel is leider van de onderduikhulp in Venray (Limburg).

Hij wordt door de Duitsers gezocht. Daarom 'verandert' hij in een vrouw. Door een sjaaltje kun je de adamsappel in zijn keel niet zien. Die adamsappels zou hem (haar?!) kunnen verraden.

In 1941 moet iedere Nederlander vanaf 14 jaar een persoonsbewijs bij zich hebben. Zo kunnen de Duitse bezetters de bevolking beter controleren.

Maar met een vals persoonsbewijs kun je iemand anders lijken en aan de Duitsers ontsnappen.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide
Tripadvisor