Slarottimof

Op scholen verzinnen leerlingen spotnamen voor Hitler in allerlei talen.Terug naar topstukken >


Schoolschriftje met spotnamen voor Hitler. Bijvoorbeeld:
In het Russisch heet Hitler: Slarottimof (Sla -rot-die-mof; mof is het scheldwoord voor Duitser).
Pools: Pikkinsky.
Chinees: Hang-Kreng-Hang.
Japans: Foetsjimoeti.
Zweeds: Zwem-Heden.
Noors: Olaf Bek.
Abessijns: Haal Opansebassie.
Turks: Satanhalum-Kelum.
Portugees: Lopez de Zee in.
Indisch: Mahatum Pahatum.
Amerikaans: Reuzefield.
Engels: Sir Pent.
Indiaans: Winnetoutitochni.
Vlaams: Manneke Plons.
Arabisch: Slahem Elijki.
Maleis: Strontjong.

Op de foto staat een pagina van het schrift dat te zien is in het Verzetsmuseum. Zo'n schrift kun je natuurlijk niet zomaar open en bloot laten slingeren. Want je kunt er best straf voor krijgen. Zeker als je leraar of een medeleerling voor de NSB. Ze kunnen je aangeven bij de Duitse bezetters. 

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor