Stippenkaart

Verspreiding van de joden over de gemeente (mei 1941).
Deze kaart is in 1941 in opdracht van de bezetters gemaakt door Amsterdamse ambtenaren. (100x100 cm; bruikleen NIOD). Terug naar topstukken >


Stippenkaart1 stip: 10 joden
Iedere stip staat voor tien joodse inwoners. Van de 140.000 Nederlandse joden woonden er ongeveer 80.000 in Amsterdam.

<-- Vergroot de kaart.

Apart zetten
De Nederlandse joden worden stap voor stap afgezonderd van de rest van de bevolking. Eerst mogen de joden dit niet meer, dan dat niet.

Bordjes en sterren
Ze mogen bijvoorbeeld niet meer op de fiets, dan niet meer met de tram, ze mogen niet in cafe's, niet meer in bioscopen of naar de dierentuin. Stadions, (sport)parken en markten worden verboden voor joden. Op steeds meer plekken zie je bordjes met die tekst. Ze moeten vanaf mei 1942 een jodenster op de kleding dragen. Er komen wijken waar de joden moeten wonen.

Melden
In 1942 moeten joden zich melden voor vervoer naar Duitsland. De Duitsers zeggen dat ze naar werkkampen moeten. Joden die zich niet melden worden vaak 's avonds uit hun huizen gehaald en met tram, vrachtwagen en trein afgevoerd; zo'n jacht op joden heet een razzia. Deze kaart gaf daarbij een goed overzicht van de verspreiding van de joden in Amsterdam.

Meer dan 100.000 van de 140.000 Nederlandse joden overleven de bezetting niet.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor