Het bonnen-opbergdoosje

Steeds minder! Alles raakt op.
De winkels worden tijdens de bezetting steeds leger. Alle eerste levensbehoeften zijn 'op de bon'. Dat is bedacht om de producten die er zijn eerlijk te verdelen.

Bonnenbox van lucifersdoosjes. In het echt te zien in het Verzetsmuseum.Kopen met bonnen
Als je iets wilt kopen heb je bonnen nodig. Daarop staat op hoeveel je recht hebt. Bijvoorbeeld een half brood of 2 ons boter. En je moet natuurlijk geld betalen.

Zwart is verboden
Wanneer producten niet volgens dit distributiesysteem worden verkocht heet het zwarte handel. Dat is verboden want het is niet eerlijk: wie veel geld heeft kan dan spullen kopen zonder bonnen.

Ingewikkeld systeem
Zowel de winkeliers als hun klanten hebben door het bonnensysteem veel extra administratie.
Winkeliers moeten alle bonnen verzamelen en weer inleveren. De klanten hebben een persoonlijke 'distributiestamkaart' waarmee ze bonnen kunnen krijgen - voor groente, voor brood, enzovoort. Die bonnen zijn ook nog eens beperkt geldig. Je moet dus goed opletten wanneer je welke producten mag kopen. Dat kun je lezen in de krant.

Netjes opbergen
De rompslomp komt meestal op de huisvrouw neer. Ze moet in de gaten houden wanneer ze wat kan kopen en ze moet de bonnen netjes opbergen, in mapjes of doosjes. Dat zijn dus persoonlijke 'uitvindingen'.De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor