Fietsen

Banden tekort
Dat er steeds minder grondstoffen zijn kun je ook aan de fietsen zien. Er is geen rubber meer om fietsbanden van te maken. (Rubber moet worden ingevoerd uit andere landen en dat kan niet meer). Als je geen goede voorband meer hebt gebruik je toch gewoon een wieltje van een step!

Te zien in het Verzetsmuseum!Fiets kwijt!
Zo'n fiets met raar voorwiel wordt niet gevorderd (ingepikt) door de Duitse soldaten. Die willen niet op zo'n fiets rijden. De bezetter pikt namelijk een deel van fietsen in.
Soms wordt het wieltje daarom vervangen en wordt het goede grote wiel bewaard voor later.

In Amsterdam bijvoorbeeld moeten op 20 juli 1942 de joden hun fietsen inleveren. Op 28 juli worden daar alle herenrijwielen gevorderd.

Amsterdammers die op 14 september 1944 nog een fiets bezitten, moeten uitkijken: op straat worden fietsen door de Duitse bezetters in beslag genomen. Dan word je aangehouden en moet je je fiets afgeven. Weg fiets!

Vergunning
Voor een fiets moet je een speciale vergunning hebben, dan kan je doorrijden. Mensen die een fiets nodig hebben voor hun beroep kunnen zo'n vergunning aanvragen, bijvoorbeeld verpleegsters. Verzetsmensen vervalsen die fietsvergunningen.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor