Klaparm

Gereedschapje van vervalsers. Dient om het gemeentestempel op de juiste plaats op een vals persoonsbewijs te zetten.


Gereedschap om documenten te vervalsen. De klaparm zie je rechts.Persoonsbewijs: PB
Het persoonsbewijs (PB) is in 1941 ingevoerd als identiteitsbewijs voor alle Nederlanders. Joden hebben een dikke J in hun persoonsbewijs staan. Het PB is een moeilijk te vervalsen document.

Lastig werkje
Om goed documenten te kunnen vervalsen moet je heel handig zijn en ervaring hebben. Een bekende vervalsingsgroep, is de Persoonsbewijzencentrale van Gerrit van der Veen. Hij is kunstenaar. Er zitten veel kunstenaars is het verzet en speciaal bij het vervalsen van papieren.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor