Knijpkat

Licht en kattengesnor.
Een soort zaklantaarn met dynamo, zonder batterij. Werkt door voortdurende knijpbewegingen. Produceert niet alleen licht, maar bij iedere kneep ook een soort kattengesnor (huilend gezoem).


Verduistering
Zo'n knijpkat is handig voor op straat. Het kan daar aardedonker zijn, vanwege de verduistering. Er is geen straatverlichting, en er mag geen licht uit de huizen naar buiten schijnen. Heel flauwe lichtjes, zoals van de knijpkat, zijn wel toegestaan.Speciale (kop)lampen en witte randen
Fietsen en auto's hebben speciale koplampen waar heel weinig licht uit komt. Ook de tram heeft heel weinig binnen- en buitenverlichting, een spookachtig gezicht. Treinen hebben verduisterde ramen. Stoepranden en bomen krijgen een witte verfrand om 's avonds je weg te kunnen vinden. Huisnummers worden met grote witte cijfers op de muren geschilderd.

Geallieerde piloten pesten
De verduistering dient om geallieerde nachtvluchten te bemoeilijken; de piloten oriënteren zich onder meer op de ligging van steden en dorpen. Daarom wil de Duitse bezetter dat heel Nederland zo donker mogelijk is want dan kunnen de piloten de steden niet (goed) zien. De geallieerde piloten kunnen dan moeilijker de route naar Duitsland vinden waar ze steden, wegen, spoorwegen, (wapen)fabrieken, vliegvelden et cetera bombarderen.

In de Hongerwinter van 1944-1945 houdt trouwens alle verlichting op, eenvoudig omdat er vrijwel geen stroom meer is.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor